Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
~:~ Copyright, All Rights Reserved – Нищо от написаното в Блога на Школа Мерин не може да бъде възпроизвеждано, копирано и/ или съхранявано в база данни без изричното писмено съгласие на създателите на Школа за изследване на българската родова памет МЕРИН. ~:~
Автор: merini Категория: Лични дневници
Прочетен: 546704 Постинги: 211 Коментари: 52
Постинги в блога от 25.03.2017 г.
image

Какво е „Благовец“ и коя е голямата тайна на Празника Благовещение?

На „Благовец“ честваме Деня на въвеждането на ИМЕТО на Христос в света, затова не е случайно, че именно на този ден е бил празнуван храмовият празник на храма „Света София“ („Божия премъдрост“), чието име носи и столицата ни


Празникът Благовещение или „Благовец“ (на латински, „annuntiatio” = възвестяване) чества Възвестяването от Архангел Гавриил на Дева Мария за това, че тя ще роди в телесно тяло очаквания Спасител на човечеството, Сина Божий, Иисус Христос. 

Той се празнува на 25 март и се почита от всички основни християнски деноминации (православие, католицизъм, протестантство). Знаем ли обаче какво се прави на този празник? Не говорим за външната форма на фолклорни обреди и ритуали, за които можете да научите от интернет, а за смисъла на този празник.


Повечето хора изобщо не вярват в посланията на Благовещение, но „за всеки случай“ следват формално обреда. Съвременният човек не се интересува от мислите, които приема и от думите, които изрича дори в ден като този, но държи много на символиката като външна обредност. Важно е обаче да се разбират посланията на предците ни, запазени в традициите за честването на този празник като християнски. В противен случай честването на Благовещение е формално. 


Нашите деди не са свързвали празника с дребните факти на ежедневието, нито са виждали в него израз на ограничените си плътски желания за престиж и богатство. Да, в деня „Благовец“ (наричан от някои и „половин Великден“) „зимата“ наистина си отива и идва „пролетта“, но това се е свързвало с подновяването на вярата.
 

Ето защо смисълът на „Благовецът“ е в това той  да бъде „Денят за (само)Увещаване“, докато не се е изчерпало Господното Дълготърпение. 


Неслучайно народните поверия за този ден са за „спасение“, „оздравяване“ и „обогатяване“ – ухапаните от змия не умират, раните заздравяват, иманяри вярват, че ще намерят голямо богатство, пчелите започват да събират мед, мечките се събуждат, а моми гадаят кога ще се омъжат. „Каквото правиш на този ден, ще правиш и през цялата година“, казват старите хора по селата и съветват да не работиш, а да носиш нови дрехи и пари в джоба. 


Защото „Благовец“ е обещанието, че който живее според Закона на Словото, няма да сгреши. Не трябва ли тогава на Празника Благовещение хората да си зададат въпроса кое искат повече – „зимата на своето недоволство (и роптанието против Божия Закон“) или „пролетта на Възкръсналото Слово“? 

Благодарение на Д-р Гайд научихме, че нашите предци са вярвали, че „Благовецът“ е разкриването на Пътя към Христос, който е самият Възкръсналото Слово. Този път се крие в разгaдаването на ИМЕТО Исус.

Ученият разкри нещо много важно за значението на празника – че всички ритуали и поверия натрупвани през вековете са свързани с тракийския йероглифен запис на ИМЕТО Исус /виж поредицата „Тракийското Писмо Декодирано IV“ за разчитането на ИМЕТО Исус на древнотракийски артефакти, открити по нашите земи/.

image

 От проучванията на Д-р Стефан Гайд на тракийски пиктограми и сравняването им с идентични египетски йероглифи от по-късен етап научаваме, че ИМЕТО „Исус“ означава „Окото, което е Всесилно". Според орфическата концепция в Тракия и в Египет, Слънцето е Окото на Бога, Което дава Светлина на света. Затова в народните поверия окото е известно като „светлик“.    Тези послания“ са актуални за всеки – стига в него да има място за вярата на нашите предци. Тази вяра е толкова истинска и силна, че и след хилядолетия е разпалила умовете на хората в Древен Израил, за да се отворят очите им и да познаят чакания от древните траки Христос.

Затова на „Благовец“ честваме Деня на въвеждането на ИМЕТО на Спaсителя Христос в света:  

„И чрез никой друг няма спасение; защото НЯМА ПОД НЕБЕТО ДРУГО ИМЕ, дадено между човеците, чрез което трябва да се спасим. /„Евангелието според Св. Апостол Йоан, гл. 4, ст. 12“/

„Бог го превъзвиши и Му подари ИМЕТО, КОЕТО Е НАД ВСЯКО ДРУГО ИМЕ, така че в ИСУСОВОТО ИМЕ да се поклони всяко коляно от небесните и земните и подземните същества и всеки език да изповяда, че Исус Христос е Господ, за слава на Бога Отца.“ /„Послание на Св. Апостол Павел към Филипяните, гл. 2, ст. 9-11“/


„А Исус извърши пред учениците още много други знамения, които не са вписани в тая книга. А тия са написани, за да повярвате, че Исус е Христос, Божият Син, и, като вярвате, да имате ЖИВОТ В НЕГОВОТО ИМЕ“ /„Евангелието според Св. Апостол Йоан, гл. 20, ст. 30-31“/


„И всеки, който призове ИМЕТО ГОСПОДНО, ЩЕ СЕ СПАСИ!“ /„Деяния на Апостолите, гл. 2, ст. 21“/



::: Красимир и Дияна Мерин, основатели на „Школата за изследвания на българската родова памет по Метода Гайд“ :::
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3363 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 26.03.2019 12:55
Търсене

За този блог
Автор: merini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 546704
Постинги: 211
Коментари: 52
Гласове: 250