Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
~:~ Copyright, All Rights Reserved – Нищо от написаното в Блога на Школа Мерин не може да бъде възпроизвеждано, копирано и/ или съхранявано в база данни без изричното писмено съгласие на създателите на Школа за изследване на българската родова памет МЕРИН. ~:~
Автор: merini Категория: Лични дневници
Прочетен: 542831 Постинги: 211 Коментари: 52
Постинги в блога от 08.03.2017 г.
image



За женското начало, което почитаме на 8 март

 


/от Красимир и Дияна Мерин/

 

~:~:~ Личностно Развитие ~:~:~

 

            ::: Днес се празнува Международният ден на жената, който за нас като българи има важно послание в индивидуалната и общата родова памет.

            Този ден е ден за отдаване на почит към благословеното женско начало на човешкия род и към благословената женска утроба, способна да приеме „семе“ (земно и духовно), да износи плода му и да роди живот.

            Тази способност е важна както за продължаването на земния род, така и за по-важното  опазване на Божия образ в душите на хората.

            Още повече, че това начало е вездесъщо и е присъщо на всеки човек, независимо от неговия пол. Защото както жената, така и мъжът се учат от Провидението чрез различни събития в живота  да „износват“ в душите си Словото, което ги прави достойни съпрузи, родители и наследници на предците ни.

            Чрез силата, заложена в женското начало, душата се учи да се бори с мрака и да желае светлината въпреки обстоятелствата.

            Женското начало е пряко свързано с мъжкото, защото то е източникът на сили на  „мъжките момичета“, които, бидейки слаби жени, не са се отказали да са „майки“ в рода си – на земни и на духовни чада – и въпреки, че понякога са слаби в несгодите на човешкото битие, успяват да опазят „плода“ на божественото начало в душите си.

            Разбира се, нищо от казаното тук не се отнася за онези мъже и жени, които считат, че „женското“ или „мъжкото“ начало в хората е повод за следване на неестествени желания. Нито пък за онези „чувствителни“ мъже или „мъжкарани“, които като характер и поведение са „абдикирали“ от естеството на пола си, търсейки леснината и извиненията или начини за властване над другия пол.

            На този ден нека си спомним за традициите на нашия народ за истинските мъже и жени и най-вече за вярата на предците ни в слизането на божествените истини на земята чрез раждане на духовни синове и дъщери, което е видно и чрез множеството намерени артефакти на фигури на женски утроби или пещери утроби, които погрешно са били интерпретирани като поклонение на Богинята-майка.

            Коя е тази Богиня-майка? Защо на този ден трябва да си спомним за традициите на народа ни, кодирани и в шевиците, създавани от българката върху различни материи?

            Така наречената „Богиня-майка“ е била почитана от старите българки чрез носенето на красиви колани с пафти, които изобразяват образно дверите на врата, което е асоциирането на женската утроба с „вратата“, през която се материализира Животът.

image
 

            Неслучайно поговорката „Ти баща, ти майка“ се свързва с идеята за Онзи, който дава живота и от който зависи всичко в битието. Тоест „майката“ като същност не се е възприемала като отделна цялост от „бащата“, защото в единство с него тя съставлява образа на Бог, който е сътворяващото битие.

            В Тракия никога не е имало култ към кое и да е египетско божество, но се знае от множество ранни и по-късни документи, че винаги е имало силна вяра в Бога-Син на Великата Майка (Богиня)… Една от древните концепции на траките е именно за Божеството като Майка, тоест Бог е раждащата сила в света. Затова и най-често намирания артефакт за тази концепция е статуетка на жена, на гърдите на която е изписан знакът за „Един, Единство, Единият, Единственият“ – image.“ /„Тракийското Писмо Декодирано I, гл, 6“, Д-р Стефан Гайд/

image

            Както виждате, йероглифът за „уста“, „врата“ е в центъра на изображението точно над корема, което символизира мястото на утробата и мястото, където са се закопчавали коланите с пафти на българките.

            „… Този йероглиф се произнася "ре", а също се среща и като отделен фонетичен знак в древно-египетския език като звука "р". От него произхожда и думата "реч" (слово) в съвременния български език! Това е изключително важен пиктографски знак, както в Древна Тракия, така и по-късно в Древен Египет, поради концепцията на древните, че в основата и в началото на всичко е именно СЛОВОТО-БОГ, което е сътворило света! Спомнете си първите думи от Св. Евангелие от Йоан: " В Началото бе Словото, и Словото беше у Бога, и Словото беше Бог. Всичко чрез него стана и без него не е станало нищо от това, което е станало" "В Началото бе Логосът" ("Слово" на гръцки). А в повечето славянски преводи на Библията и до ден днешен за "слово" се употребява именно "РЕЧ"! На български би звучало по този начин: "В Началото беше Реч"…

        В този артефакт се вижда ясно, че в "утробата" на Божеството, представено като "Непразна (бременна) Жена" се намира зачатъкът "РЕ" (Речта, Словото), което е поместено вътре в пиктографския знак , с произношение "ейа" ("ей")* , който се превежда като "дом" ("храм на Божеството", подобно на вече известния ни от по-преди знак )….

        Значи в нашия артефакт от Градешница, в утробата на "Раждащия Бог" или "Бог(иня)-Майка", е вече заченато "РЕЧ" или "Словото-Бог (Синът)", и утробата на "Единия-Единствен" и "Раждащия" е и негов "неръкотворен дом"!

 image

 

/„Тракийското Писмо Декодирано I, гл, 6“, Д-р Стефан Гайд/

            Но в Тракия още от древността се казваше за Духа Божий, че ще роди в плът Ти-Он-Иисус като се облече в земна жена-девица, слизайки над нея в пълнота, която ще бъде Мястото на Духа Божий, сиреч Ма-Рейа, (мястото на Рейа), което пророчество се изпълнява в името на Христовата Майка — Мария...("Скритите Глави на Второ Послание Мелхиседеково гл. 2, ст. 8-13", сборник, "Тракийските Послания", Фондация Градът, София 2005).

            Сега разбирате ли смисъла на „Деня на жената“? Д-р Стефан Гайд разчете името "Рейа" или "Руа" като "Раждащия Дух" на Единия Бог, а „Ма“ като „мястото на слизането на Духа“. В този смисъл „Ма-Рейа“ е наистина името на Богородица, почитана от древните траки като личност, произлязла от „Единия Бог“, носеща напълно всички Негови белези в единна свързаност с „Единия (Първият Един)“ и изразител на неговата „раждаща природа“.

            Затова скъпи майки и съпруги, мили момичета, на които предстои живот на жени, 8 март е денят на „Жената-Майка“ напълно според пред-християнските поверия на древните траки, чиито наследници сте вие ако пазите същата вяра. И всяка жена, ходеща в тази родова памет, ще се ползва от защитата и благословението на Бога на нашите предци.

            Родителската двойка на цялото творение е Бог-Отец и Бог-Майка, и от тях разбира се, се ражда Божият Син, и така тримата образуват Божествената Троица, толкова добре позната и до днес, и типична както за Християнството, така и за Орфизма и древната религия-наука на Мегалитната Епоха!“ Д-р Стефан Гайд

            Това неслучайно е потвърдено и от доцент Валерия Фол от Института по Тракология към БАН в нейната монография „Древна Тракия: мълчанието проговаря“, където пише следното: „Християнството намира благоприятна среда у Траките, защото техният стар устен орфизъм клони неудържимо към еднобожието, персонифицирано в Сина на Великата богиня-майка.“

            И отново Д-р Стефан Гайд тълкува следното:

            Посветеният Ап. Павел нарича измерението на „новото божествено естество, зачената от Дух и Истина, духовна Майка на всички“, раждаща синове на Свещения Дух, Реалност, към Която пристъпват чрез Христос всички участници в Божественото естество:

            „... А горният Йерусалим е свободен: Той е Майка на всинца ни..." (Послание към Галатяни гл. 4: 26-29);

            „Вие обаче пристъпихте към ... града на Живия Бог, небесния Йерусалим, и към десетки хиляди тържествуващи ангели, при събора на Първородните..." (Послание до Евреите гл. 12: 22-28).

            Удивително, нали! Неподвластни на времето, орфическите учения и практики в същността и остават едни и същи, независимо от това каква историческа дреха обличат!“ /„Тракийското Писмо Декодирано IV, Орфическата Притча за Посветения“/

            В края на нашите размисли за „женския“ празник през март, ще ви разкажем за единствената открита пещера в света с толкова ясно очертани концепции, която показва вярата на предците ни в смисъла на женското начало като възраждането на живота. Това е пещерата „Утробата“, която е близо до язовир „Кърджали“, на около километър след х. Боровица. Входът на пещерата е оформен като вулва, а във вътрешността й е издълбан олтар, символизиращ женска матка. През процепа на тавана прониква слънчев лъч, който се оформя като фалос и само през определено време на годината, когато слънцето се намира ниско на север, той може да достигне дъното на пещерата, което де факто символизира оплождане.

 

 

image


~:~:~   Тематични Раздели   ~:~:~

:: Апология на Християнството ::
:: Древните Траки ::
::
Личностно Развитие ::
::
Родолюбие ::
::
 Истински Истории ::

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~:::~::~ В Клуб „Родова Памет“ на адрес facebook.com/groups/rodovapamet/ предлагаме по случай 8 март фрагменти от един „класически“ български разказ на Димитър Талев за мъдростта на едно „мъжко“ момиче, което дотолкова добре е познавало смисъла на женското начало, че вместо да се „конкурира“ с мъжа си, опитвайки се да го „покори“, се предава на любовта, за да го спечели, както и монографията на Таня Колева "Традиционната дреха на българската жена". ~:~:~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
::: Ако ни последвате в клуба Родова Памет на facebook.com/groups/rodovapamet/ и на страницата на Блога на Мерин на facebook.com/meriniblog/, ще можете да следите нашите анализи и коментари според разбирането ни за стойностните неща в животa ::: 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Категория: Лични дневници
Прочетен: 1469 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 08.03.2017 19:03
Търсене

За този блог
Автор: merini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 542831
Постинги: 211
Коментари: 52
Гласове: 250