Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
~:~ Copyright, All Rights Reserved – Нищо от написаното в Блога на Школа Мерин не може да бъде възпроизвеждано, копирано и/ или съхранявано в база данни без изричното писмено съгласие на създателите на Школа за изследване на българската родова памет МЕРИН. ~:~
Автор: merini Категория: Лични дневници
Прочетен: 542620 Постинги: 211 Коментари: 52
Постинги в блога от 17.07.2019 г.
image

Водещият немски учен по история на медицината Лудвиг Еделщайн предполага, че Хипократовата клетва всъщност е написана от питагорейците, а не от Хипократ. Никой не може да предложи разумно обяснение на подобен факт, тъй като съвременната наука няма доказателство, че е съществувало училище по питагорейска медицина. Досега! До декодирането на тракийската писменост и появата на Метода Гайд в науката за разчитане и тълкуване на древни текстове!

Началото на хипократовата клетва е всъщност обет за вярност към духовно учение, чрез разпространената в древността почит на връзката между живота и духовността; между учител и неговите последователи. Какви са основанията за подобна теза?

Нека разгледаме част от началото и края на така наречената Хипократова клетва:

„... На учителя, който ме е учил ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно, и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги обуча без пари и без никакви задължения в бъдеще... Ще им давам обширни обяснения, ще им развивам доктрината като на свои деца, както на тях, така и на учениците си, които са записани при мен и са положили клетва... Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут во веки веков, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава. Заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна...."

image

От текста става ясно, че клетвата е обвързване със следването на конкретно духовно учение, което се предава от учител (духовен баща) на ученици (духовни синове); при предателство към духовните принципи, клетвата обрича отстъпника от толкова възвишеното посвещение на нещастие (и дори болест, и смърт) в житейския живот.

Тази теза не е само спекулация, а има сериозна обосновка в изследванията на изтъкнатия български учен акад. Цветан Гайд за античността. Оказва се, че освен очевидната връзка в класическата версия на Хипократовата клетва с духовно обучение в духовна школа, тезата на Лудвиг Еделщайн, че Хипократовата клетва е написана от питагорейците може да бъде потвърдена.

В мащабното проучване „Тракийския орфизъм за напреднали“ от акад. Цветан Гайд – съавтор със своя брат д-р Стефан Гайд на многотомното изследване „Тракийското писмо декодирано“ – четем следното: След разцвета и залеза на Тракийската хегемония, най-виден представител на орфическото учение през античността е тракиецът Питагор. Докато автентичният тракийски орфизъм е първоначално практикуван само сред тракийските посветени в свещените територии на Тракия и по местата на нейната диаспора, като чисто родово богопоклонение, свързано преди всичко с тракийския етнос и обожанието на Бога на праотците, то питагорейската школа за пръв път "глобализира" истинното познание всред елита на народите, подобно както no-късно Живият Път на учението за въплътения Логос се разпространява по целия древен свят чрез Историческото Християнство.

Орфическата школа на Питагор е приемник на тракийското най-древно учение за свещените начала и сили, но по свой начин интерпретира познанието за света и неговите елементи, като взима предвид изменението на променливите човешка природа и общество, като за пръв път разграничава и разгръща различните направления и приложения в духовното изкуство на Живота, поставяйки началата на Музикалната теория за свещения Звук, практикуван от дълбока древност от орфическите лечители и мъдреци, както и началата на Математиката - Майка на всички науки. Питагор, родом тракиец и поклонник на Дионис (Дион-Исус1) - Бога на Възкресението, е посветен в тайните на пиктографската писменост, която той изучава в Тракия и Египет, онази писменост, която е универсалното вселенско писмо на елита от първичната цивилизация...

Знаем от свидетелството на Св. Климент Александрийски, че тракиецът Питагор е бил за съвременниците си олицетворение на „истинния орфик“. Питагорейството е един от важните клонове на късния Орфизъм и е прототип на т.нар. Орфическа Наука, т.е. "Истинна Наука" или "Наука за Истината"....

Неслучайно за орфика вселената, подобно на човека, има "пулс" и "Божествено Сърце", което дава Живот на всичко и всички. Благотворното въздействие на музиката върху различните органни и елементи на човека, е добре известно на тракийските лечители. Орфиците считат, че определени честоти и вибрации ни влияят благотворно, като резонират в нашите вътрешни пространства и кухини, като хармонизират техните трептения с вселенските енергии.“

image

В заключение ще споменем, че в своя единствен по рода си научен труд от 2007 година („Тракийският орфизъм за напреднали“), акад. Цветан Гайд  привежда и редица данни за известни лечители сред тракийските орфическите християни, на които са посвещавани празници в Римската империя в знак на благодарност за божествените изцеления, в това число и в императорския дом.

Категория: Лични дневници
Прочетен: 1012 Коментари: 0 Гласове: 6
Последна промяна: 18.07.2019 10:59
Търсене

За този блог
Автор: merini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 542620
Постинги: 211
Коментари: 52
Гласове: 250