Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2017 19:49 - Каква е истината за Копието на Съдбата, известно като Копието на Лонгинус
Автор: merini Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2648 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 07.02.2017 20:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Каква е истината за Копието на Съдбата, известно като Копието на Лонгинус

Историята за живота и съдбата на един смел римски войн, родом от Тракия. Разтърсващото признание за това как един истински мъж е прозрял силата на вярата в Спасителя. Вижте изповедта на войника, видял последните мигове от живота на Исус Христос.

/от Красимир и Дияна Мерин/

~:~:~ Истински Истории ~:~:~


            Свети Лонгинус Тракиецът е роден в Сердика, Тракия и се издига в ранг на висш римски военачалник. През 43 г. сл. Хр. влиза триумфално начело на римските легиони в гр. Камулодунум – най-старият град в Британия (днешен Колчестър, на около 70 км. от Лондон), и скоро Рим окупира целия остров. В Колчестър се намира и гробът на Свети  Лонгинус, който е почитан и до днес по католическия календар през месец март.

            За Лонгинус са известни множество истории, тъй като това е римският войник от Новия Завет, който пробожда Исус на кръста. По тази причина копието, с което е станало пробождането, остава известно за широките маси като Копието на Лонгин.

image

Свети Лонгинус от Базиликата „Свети Петър“ във Ватикана

            Днес за Копието на Лонгин се говори като за една от реликвите на християнството поради факта, че неговият връх се е докоснал до святата кръв на Спасителя. Така започва легендата за неговата приказна и неземна сила, донесла му прозвищата Копие на съдбата и  Копие на властта. Известно е, че велики владетели са искали да го притежават, защото са мислели, че то ще им донесе както безсмъртие, така и вечна власт.

            Църквата почита паметта на свети мъченик Лонгинус на 29 октомври по нов стил (в календара на Българската църка денят се отбелязва по стар стил на 16 октомври) и според традицията във всеки храм присъства символично Копието на Лонгин – нож с триъгълно острие, с който по време на литургията свещеникът нарязва осветения хляб, символизиращ Тялото на Исус Христос.

            Любопитно е да се знае, че за почти всички важни за Европа битки в миналото се твърди, че са водени с присъствието на Копието, което е водело до победа за тази от воюващите страни, която го е притежавала. Първата и може би най-ярка легенда е победата на Константин при Малавийския мост през 312 година в битката за императорската корона. Твърди се, че именно след нея император Константин започва налагането на християнството като основна религия в Европа. Следват значими победи над азиатски нашественици и маври, в това число и по време на Първия кръстоносен поход. Митът свързва Копието дори с Ханибал, за когото се твърди, че го е притежавал и го бил забил в портите на Рим по време на Втората пуническа война, заради което изразът Ханибал пред портите и до днес се счита като предупреждение за надвиснала опасност.

image

Свети Лонгинус от Bom Jesus do Monte в Португалия

            Няма смисъл да изреждаме всички легенди, свързани с Копието на Лонгин, тъй като те не могат да бъдат доказани категорично. Самият факт, че и до днес никой не може да каже със сигурност дали го е виждал, както и това, че четири остриета претендират да са истинското Копие на Лонгин, говорят достатъчно красноречиво, че тайната на силата му не е във физическия артефакт.

            Легендите, че той дава свръхестествени сили на притежателя му, съществуват, за да може всеки да пожелае да се докосне до кръвта на Спасителя чрез вярата на един тракиец от Сердика, който бидейки посветен във вярата на тракийския Бог Дион Исус, става свидетел на последните мигове на Исус Христос и разпознава в него Бога на предците си, а след това последва в живота си учението на първите християни.

image

Тракийските Хроники“ – Силата да знаеш кой си!

            Историята на Свети Лонгинус и неговото копие заслужава вниманието на всеки интелигентен съвременен човек. Вдъхновила множество образи и сюжети на филми и книги, истинската история на Лонгинус трябва да бъде прочетена от всеки „в оригинал“. По тази причина решихме да ви разкрием детайли от нея, за да разбере всеки искрен и непредубеден човек какво стои зад множеството невероятни легенди за Копието, проболо Христос на кръста.

            Тази история и днес има силата да събуди откровения в човешкото сърце, след като бъде прочетено свидетелството за изцелението и обръщането в християнската вяра на един закоравял римски легионер от Тракия. Поместеният тук откъс от началото на „Хрониките на Лонгинус“ от сборника „Тракийските Хроники“ се съдържа в няколко преписа на латински език, които вероятно са направени по времето на неговата беатификация (обявяване за светец).

            И така, за да се докоснете и вие до кръвта на Спасителя, което и днес става чрез свидетелството на повярвалите в него, ето началото на разказа на Свети Лонгинус, публикуван за първи път на български език в сборника "Тракийските Хроники":


Вижте оригиналния текст на историята за Лонгинус
 

 

~:~:~   Тематични Раздели   ~:~:~

:: Древните Траки ::
::
Личностно Развитие ::
::
Родолюбие ::
::
 Истински Истории ::

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

::: Последвайте ни в клуба Родова Памет на facebook.com/groups/rodovapamet/ и на страницата на Блога на Мерин на facebook.com/meriniblog/, за да следите нашите анализи и коментари според разбирането ни за стойностните неща в животa. ::: 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: merini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 548796
Постинги: 211
Коментари: 52
Гласове: 250