Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2019 11:36 - Наша писменост ли е първата в света
Автор: merini Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6023 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 04.03.2019 10:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Наша писменост ли е първата в света?
„Гърците признават, че взимат азбуката на траките“ проф. Гергова по БТВ

~ Ново признание за откритията на Д-р Гайд ~ Методът Гайд за разчитане на тракийските йероглифи чрез сравняването им с египетските по-късни аналози се използва свободно от изследователи във филм, показан по BTV без никаква препратка и цитиране на феноменалния петтомен труд на братя Гайд „Тракийското Писмо Декодирано“ или другите им изследвания - https://books.bogari.bg/ ~

~ виж видеото от сайта на БТВ ~ https://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/nasha-li-e-parvata-pismenost-v-sveta.html

~ Следват цитати от филма и наши коментари по темата:

::: изследовател: „Виждаме приемственост с други култури, които сме смятали за далечни, но може би не са чак толкова далечни“. Това е теза от изследванията на Гайд: „Тази древна писменост е най-древната досега в света!!!, предшествуваща тази на Шумер и Египет с около две хилядолетия!!! – открита у етнос като траките, които досега са били винаги "по дефиниция" считани за безписмен народ... Съмнения за образци на прото-писменост са били нееднократно загатвани, но до този момент (бел.ред. декодирането на тракийското писмо от Гайд) не е била оповестена никога като задоволително идентифицирана, нито като задоволително декодирана “ („Тракийското Писмо Декодирано“). Във филма обаче не чухме нищо за автора на това феноменално твърдение от 2006 година, нито за основания от него научен институт, а още по-малко за новите открития по темата.  ::

::: Знакът ↑ преведен от Гайд като „велик, силен, могъщ“ беше преведен във филма като „север“ и „знакът на боговете“ от изследователите - и внимание беше свързан с  египетските йероглифи и знаците от пещерата Магура факт, известен единствено от оригиналния прочит на надписа на плочката от Градешница от 2006 година, „Тракийското Писмо Декодирано II“, където освен за декодирането на този знак, в глава 8 „Концепциите на древните траки“ за първи път се говори за процеса на духовна трансформация на човек като следствие на вярата във Всемогъщия Бог Дион Исус (дионисус, Слънцето Исус), познаван от древните ни предци. Във филма не чухме нищо за връзката между този „знак на боговете“ и всемогъщия Бог Исус от вярванията на траките – просто защото мнозина все още не искат да приемат древната автентичност на християнството, а предпочитат да свързват Исус с еврейската религия и да отдават постиженията на тракийската култура в науката и познанието на „езически“ (и дори извънземен?!) произход... :::

::: Изследователите показаха надпис, който разчетоха като „храм“, цитирайки отново надписите от плочките от Караново и Градешница но отново без референция към оригиналното декодиране на този тракийски йероглиф от Гайд през 2006 година (глава 4, „Оброчната плочица от Градешница“, „Тракийското Писмо Декодирано I“), който преведе детайлно и смислено целите надписи върху плочките. Какво означава това? Нима в България всеки може да си присвои чужд труд и да използва медиите, за да се самообяви за първоизточник? :::

::: На въпроса „Египетската писменост е възникнала 3000 г.пр. Хр.., а линеар A, който се счита за ‘майка’ на европейската писменост – 1400 г.пр. Хр., значи ли това, че двете писмености имат нещо общо?“, изследователят отговаря: „Считаме, че двете писмености са се разклонили от праисторическата писмена система на Балканите.... Това е протописменост, от която произлиза египетският и линеарът... Надписът може да бъде прочетен както през Линеар А, така и през египетските йероглифи... Това е писменост още от неолитното население... Има и светилище на хълма... “ Информацията беше поднесена с активното допълване на фактите от водещата, въпреки че това са изводи, заради които братята Гайд бяха заклеймени от научни светила в България като шарлатани и измамници. Отново обаче не чухме нищо за първия учен в света използвал метода на съпоставяне на разчетени египетски йероглифи с техните тракийски аналози (Метода Гайд) – факт, който учени в България никога не бяха регистрирали, и който беше напълно неизвестен за световната научна общност, въпреки частични догадки. :::

~ КОГА ОРИГИНАЛНИТЕ ОТКРИТИЯ НА ГАЙД ЩЕ НАМЕРЯТ ДОСТОЙНО МЯСТО В АНАЛИТЕ НА РОДНАТА НАУКА? ~ Предлагаме ви кратък откъс от въведението от първата книга на Гайд. В него накратко са изложени търсенията и размислите на автора, които в своето по-нататъшно изложение в поредицата и доказване с множество факти и документирани изследвания доведоха до „анатемосване“ в медиите на Гайд, на неговия брат съавтор, на всички сътрудници от института и впоследствие на всяко начинание или медийна изява.

::: Из „Предговора“ на поредицата „Тракийското Писмо Декодирано“: „Това е книга отнасяща се до зората на човешката цивилизация. Тя обхваща един исторически период наречен Ерата на Енеолита (Халколита). Тя касае историята на най-старата цивилизация известна в Европа, позната по света под широкото понятие "Древната Европа". Книгата представлява сензационно разкритие относно най-първите познати обитатели на Древната Европа, чието етническо име е достигнало до нас чрез класически автори като Омир, Херодот, Питагор, Плутарх и много други.

В нея се проследява историята на едно преоткриване на Древна Тракия и хората, наричани от незапомнени времена просто "Траките". Тези хора са били известни на Херодот като "най-многобройният етнос, отстъпващ по многочисленост само на индусите", а на Омир, който написал своята Илиада, като "хора, които му напомнят за боговете".

По-голямата част от тази история нека други да разкажат - археолозите и специалистите по древното минало, например. На мен се пада да ви посветя в най-малката част от нея, но затова пък може би най-славната, защото тя се отнася до един такъв аспект от живота на този древен народ - Траките - който ги прави особено уникални измежду всичките им съседи, като се вземат предвид всички останали неща.

Нашите концепции за историята се променят по-бързо днес в ерата на интернет комуникациите отколкото когато и да било преди. Причината е много проста - уникално широк, никога недопускан до преди свободен достъп до мултиплени многобройни източници, което позволява безпрецедентен досега по мащаб анализ и осмисляне на глобални потоци от информация. Това касае особено силно най-старата история на света, тъй като достъпът до най-древните уникални документи достигнали до нас е бил и най-силно ограничаван и възпрепятстван в миналото поради мултиплени фактори от най-различно естество.

В тази книга ще стане ясно, че това, което мнозина археолози и историци днес наричат "пред-историческа" (праисторическа) епоха "по дефиниция", поради липсата на идентифицирана писменост, която да "съхранява историческата памет", се оказва, че съвсем не е такава, защото става видно, (както ще се убедите сами), че в нея вече е имало писменост. Следователно границите на "историческата" писмена епоха трябва да се преместят много по-назад в древността. От декодираните в тази книга "праисторически" текстове, става ясно, че хората които са ги писали, съвсем не са били примитивни, както би се очаквало от досегашните установени "научни" представи, но показват концептуално ниво на мислене и изразяване, характерно и за по-късните и "по-модерни" епохи.

Поради казаното по-горе тази книга може да прозвучи на някои неподготвени за промени читатели и бивши авторитети в науката, като нещо заплашително за устоите на някои остарели догми в историята, археологията и антропологията, и да предизвика прибързани негативни реакции на противопоставяне и отрицание на уникалното откритие в нея. Това не би трябвало да ни учудва ни най-малко, защото последствията от едно такова откритие могат да преобърнат много принципни постановки в съвременната наука "с главата надолу". Освен, ако приемем, че нещата, които са били досега "с главата надолу" ще заемат най-после своето правомерно положение! Нещо подобно обаче винаги е ставало с по-революционните открития на нашето модерно време и това не само трябва да се очаква, но и да се приветствува от всеки свободомислещ и интелигентен човек.

Това не е поредният "опит за декодиране" на Плочиците от Градешница (5 хилядолетие пр.н.ера) и Караново (4 хилядолетие пр.н.ера). За разлика от всички предшествуващи "догадки", "опити", "тълкования", и разни представени предположения относно писмените знаци върху плочиците вече цели няколко десетилетия, тази книга, която е в ръцете ви, е научен труд, който дава ПЪЛНОТО И ОКОНЧАТЕЛНО НАУЧНО ДЕКОДИРАНЕ на всеки един писмен знак върху плочиците и резултатът е безпрецедентен и сензационен!

Уникалното на този научен труд е, че той разкрива буквално пред очите на читателя с елегантна изследователска методика, (която всеки насетне може вече да употребява в научните си търсения самостоятелно), всичките лингвистични детайли в процеса на откривателската дейност от този род, и директните необорими изводи следствие на точния пиктографски и йероглифен анализ и превод на праисторическите текстове върху плочиците.

За дисциплини като Балканистиката и Тракологията се оказват особено важни някои от декодираните думи в текста, които споменават името "Тракия" и "Територия на Тракия" преди около 7 хиляди години (в плочката от Градешница - пето хилядолетие пр. н. ера), както и свидетелството за развити тракийски орфически концепции преди около 6 хиляди години (в плочката от Караново - четвърто хилядолетие пр. н. ера), т.е. през такъв исторически период, в който досега се е считало, че не може да се говори, че траките са били автохтонното население на Балканите, защото името на епонима се отбелязва в познатите гръцки летописи касаещи най-ранен период свързан чак с бронзовата епоха (хилядолетия по-късно!). Още по-неочаквано е, че е открита такава древна писменост (най-древната досега в света!!!, предшествуваща тази на Шумер и Египет с около две хилядолетия!!!) у етнос като траките, които досега са били винаги "по дефиниция" считани за безписмен народ.

Нещо повече - от това, че и на двете плочици - тази от Градешница (5 хилядолетие пр.н.ера) и тази от Караново (4 хилядолетие пр.н.ера) е използувана една и съща писменост, следва че този тип тракийски пиктографски скрипт е бил в употреба поне за около хиляда години (между пето и четвърто хилядолетие пр.н.ера), а вероятно и за по-дълго. Не е изключено и много други считани досега за "декоративни" артефакти от този или последващите го периоди, да се окажат носители на същата писменост, която както ще се убедите сами от изложеното, представлява прото-йероглифно писмо, идентично по характер и подобно по стил на ранно-египетския му приемник, който е вече познат на масовия читател в по-късния му красиво стилизиран вариант от пирамидните текстове на една, (забележете!!!) над цели две хилядолетия по-късна епоха!

Мнозина измежду експертите в тази област биха били толкова неподготвени за една такава изненада, че сигурно биха обявили плочиците за изфабрикуван тенденциозен фалшификат. Само че, тези плочици не са новост, а са известни на научния свят вече от няколко десетилетия и са многократно изследвани, и експертно установени за автентични както по физикалност, така и по датировка. Съмнения за образци на прото-писменост са били нееднократно загатвани, но до този момент такава върху тях не е била оповестена никога като задоволително идентифицирана, нито като задоволително декодирана.

При по-нататъшен анализ, някои авторитети са търсели сходства между писмените знаци от тези находки и друг древен скрипт - Линеар А, докато други заявяват, че при плочките писменост най-вероятно няма, поради липса на повтаряемост на знаковите детайли (каквато се очаква да има от познатите линеарни писмености). Всички споделят мнението, обаче, че декодирането на това писмо, ако то е наистина писмо, може да промени из основи съвременните представи за древния свят. Така или иначе, на мен се падна привилегията да оповестя, че вследствие на моите изследвания, сега Тракийското Писмо е вече декодирано, и резултатите са безпрецедентни и революционни!..." ::: Д-р Стефан Гайд, 2006 година :::

https://books.bogari.bg/

http://institutet-science.com/interviu-s-tsvetan-gaid-trakiisko-pismo/

https://guidefoundation.org/izsledvaniya-statii-fondaciya-guide/

::: Красимир и Дияна Мерин, основатели на „Школата за изследвания на българската родова памет по Метода Гайд“ :::



Гласувай:
5


Вълнообразно


1. lexparsy - Много благодаря за този материал!
12.01.2019 09:17
Аз отдавна си мисля че на нас въобще са ни дефинирани погрешни понятия за писменост и език....
цитирай
2. radostinalassa - Аз мисля, че в миналото е имало огромна държава, ...
15.01.2019 16:29
наречена Великата Тартария, която е говорила на един език. Обяснете ми как нашият език е бил с първата писменост - черти и рези. Слушах как броят индийските деца от 1 до 10. Това си е почти на български .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 542696
Постинги: 211
Коментари: 52
Гласове: 250