Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2019 14:32 - Българското културно наследство и тракийският орфизъм
Автор: merini Категория: Лични дневници   
Прочетен: 900 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 02.09.2019 14:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Какво научихме за тракийския орфизъм и за обичаите в древна Тракия от
представлението „„Мистериите на тракийския херос" на Академия Орфика по време на спектакъла "Мистиката на долината" организиран от община Казанлък, на могилата „Шушманец“ до гр. Казанлък Шушманец на 31.08.2019 г?

„...
Свещена Тракия е земята, в която миналото съществува като паралелна реалност на настоящето и бъдещето. Свят в който мистериите на призоваването отварят входа към вълшебния свят на херои и свръхестествени същества. Херооните са точно такива врати към отвъдната реалност, които се отварят чрез орфическите тайнства на Възкресението, съхранени от времето преди свещената Красота да се профанизира до маскараден театър....“ из „Мистериите на тракийския херос" на Академия Орфика.

~:~: „... Орфическото изкуство не трябва да се разбира само като умението да създаваш комуникативни форми или предмети с художествена стойност, но преди всичко като изкуство на живеенето, познание на Битието, на себе си и Първоизточника, Мъдростта да твориш дълговечно добро, което като материално ехо се проектира в паметници на културата, които потомците наследяват.

Орфическата Култура е Майка на култивирането на човешкото битие по подобие на идеалния негов първообраз /първообрази - ейдоси, архетипи/, който живее в нас и който според Тракийския Епос е отражение на Първичната и Вечна Действителност.

Култивирането в орфически смисъл е възстановяване и облагородяване на човешката природа, сакрализиране на външното пространство като светилище на Творческия Дух, като свещена територия на "късче" пресътворена земя. Това външно пространство е не само физическо, то е пространство на взаимоотношенията в семейството, рода и общността, среща за взаимовръзка между Азът и Не-Азът.

Поради това е толкова актуална и днес орфическата концепция със своето социално и обществено послание за хармония и интеграция.


Любовта всичко съединява, учи Свещеното писание, и това е именно така, защото само в разбирането на другия, в разпознаването в него на същите вечни
екзистенциални съдържания, ние можем да намерим Мир с другите и със себе си, да бъдем едновременно верни на Завета на предците си и актуални за модерните предизвикателства на съвременния прочит...“ ~:~:~

::: из „Тракийския
орфизъм - определение“ от книгата „Тракийския орфизизъм за напреднали“, Академия Орфика, София, 2007г. :::




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: merini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 547916
Постинги: 211
Коментари: 52
Гласове: 250