Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2020 18:57 - ДАЛИ НЕ МОЖЕ ДА ЗАРАЗЯВА СВЯТОТО ПРИЧАСТИЕ?
Автор: merini Категория: Лични дневници   
Прочетен: 731 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.04.2020 20:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

„И така, като натопи залъка, взе го и го подаде на Юда Искариотски. И подир залъка, тогава сатана влезе в него; и така Исус му каза: Каквото вършиш, върши го по-скоро.” (Евангелие от Св.Ап. Йоан).

„…защото, който яде и пие без да разпознае Господното Тяло, той яде и пие осъждение на себе си. По тая причина мнозина между вас са слаби и болнави, а доста са и починали. Но ако разпознавахме сами себе си, не щяхме да бъдем съдени. А когато биваме съдени от Господ, с това се наказваме, за да не бъдем осъдени заедно със света.”(Първо послание на Св. Ап. Павел към коринтяните).

От горните цитати излиза, че уверенията на православните, че Светото Причастие не може да зарази и разболее никого, НЕ Е ТОЧНО „ТЪЙ”…

Участието на Юда в първото Св. Причастие на Тайната вечеря, всъщност го… разболява (демонично) и довежда до неговата гибел (в последствие виждайки резултата на предателството си при произнасянето на присъдата на синендриона над неговия учител, той се обесва). Подобно както синовете на свещеника Илий станали причина човеците да се съблазнят в жертвените приноси (описано в библейската „Първа книга на царете”), понесоха последствията за извършеното от тях светотатство.

Очевидно яденето от св. Евхаристия не е някакава магия, която автоматично (по плът) ти дава живот вечен, изцеление и защита, но е тайнствено общение с Бога. Затова, когато мнозина се съблазняват в думите Му относно Неговото Тяло като Истинска Храна и Неговата Кръв като Истинско Питие, сам Христос казва: Духът е който дава живот, плътта нищо не ползва; думите Ми, които ви казах – дух са и живот са”.

Според учението Му приемането Неговото Тяло е Врата за Божието суверенно действие в нас. Според Вярата – приемане на Светия Дух и Неговото действие… Точно както свидетелства Апостолът: „ А на ония, които Го приеха, даде право (власт) да станат Божии чада, сиреч на тия, които вярват в Неговото Име, които се родиха не от кръв, нито от плътска похот, нито от мъжка похот, но от Бога”. Но очевидно това не касае лицемерите, нито служещите на двама господари – на Бога и на мамона. И Юда си въобразяваше, че това е възможно, подобно на своите поръчители – фарисеите и садукеите. Точно както попове и пастори станаха агенти на ДС– доносници на антихриския тоталитарен режим.

Когато апостолът говори за разпознаването на Христовата плът и кръв при участие в Св. Причастие, много ясно пояснява, че това е всъщност разпознаване на себе си като част от Божието Тяло (заедно с другите, освещаващи се като Негови части), като място на проявление на Божия Дух (като Негов храм), като мисия и служение в Божието Домостроителство. Такова е предназначението и смъсълът на нашето участие в Божието естество (в Тайната на Св. Причастие), а спасителната Благодат (за тялото и душата) е придружаващо действие на Божието Присъствие и Спасение в единението с Бога. Не случайно на първата Св. Евхаристия на Тайната вечеря участват само учениците на Христос.

Затова взимането на причастието като някакаво магично хапче, или като ядене месото и кръвта на Човешкия Син (като един вид човекоядство), без нашето съ-участие в Божия Живот, предизвиква Божия съд над недостойните (тези без откровението на Вярата и участието в Нейното проявление в света). Което на-казание е пак Божия Милост (на което ни учи Апостола), и средство за поправление…

Но… колко са човеците осъзнаващи горното? Колко са свещениците, които възвестяват горните истини? И понеже скриха Ключа на Познанието, не влизат и на влизащите пречат (който чете нека разбира), то Бог ще прекрати оскверняването на своята Жертва сред невежите множества, за да отстрани съблазънта към Св. Дарове…

Затова заявяваме на всички, които не са станали все още част от Св. Братство (не са още Христови ученици) и не са принесли себе си в жива жертва Богу (да живеят за, във, и чрез Бога, явявайки Него на света): Излезте изсред лицемерите, и потърсете Бога в ближните си, в домашните си. И всеки нека върши това към тях, което иска те да вършат към него. Вършете правда и милосърдие един към друг. Разчупвайте несправедливи окови, освобождавайте угнетените от хомота, разделяйте (преломявайте) хляба си с гладните. Посетете немощния, унилия привдигнете. Събудете заспалия…И тогава Бог ще ви посети. И Слънцето ви никога няма да залезе, но ще бъдете възстановители на запустялото. Освобождавайки други, сами вие ще бъдете изцелявани…


източник: https://www.facebook.com/EpochVox/posts/2591334931107239?__tn__=K-R

image

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: merini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 542752
Постинги: 211
Коментари: 52
Гласове: 250