Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
~:~ Copyright, All Rights Reserved – Нищо от написаното в Блога на Школа Мерин не може да бъде възпроизвеждано, копирано и/ или съхранявано в база данни без изричното писмено съгласие на създателите на Школа за изследване на българската родова памет МЕРИН. ~:~
Автор: merini Категория: Лични дневници
Прочетен: 542696 Постинги: 211 Коментари: 52
Постинги в блога от 03.02.2017 г.
image

Кой е бил Мойсей и защо е успял да раздели Червеното Море?

/от Красимир и Дияна Мерин/

~:~:~ Древните Траки ~:~:~

  

На Библията отдавна се гледа с критичен поглед. Атеисти и учени са подлагали на съмнение автентичността на текстовете от Стария Завет, особено книгите на Мойсей, известни като Петокнижието. Според преобладаващото мнение на изследователите, произходът на историите в Петокнижието са предания, датиращи от IX до IV век п.н.е.

 

            Историческа фигура ли е Мойсей и защо някои учени твърдят, че е митологизиран юдейски герой? Моисей е бил личност от такъв мащаб, че в юдейската традиция е станал обожаван като народен герой и пророк. И понеже е съобщавал думите на Йехова, всичко, което е казал и извършил е станало само по себе си закон и безпогрешна догма. Затова, за да открием съществената част от истината за произхода на Мойсей и закона на евреите, трябва да си послужим с разсъждения въз основа на оскъдните исторически документи по темата.

            В продължение на столетия е царяло убеждението, че Мойсей, Исус Навин, Давид, Соломон и пророците са написали съответните части от Библията, и че Йехова е дал на Мойсей десетте заповеди на Синайската планина, но ако не е така? Оказва се, че библейските книги от Стария Завет са преписи и тълкувания на Орфеевите (трако-орфически) концепции, затова и Апостол Павел е разпознал в светлината, която го е ослепила тракийския Бог Дион Исус, Слънцето на Душите, както и божествената трако-богарска нишка в еврейската религиозната традиция.

            Днес ще ви разкажем за един от главните персонажи в библейските истории – Мойсей, човекът, чрез когото еврейският народ е получил десетте божи заповеди и ще ви разкрием онова, което се знае за него от малко известните документи включени в сборника „Тракийските Хроники“ и по-точно „Книгата Нави“ известна още като „Хрониките на Хаброзалмокс“ (Corpus Regum Thracae – Liber Regum Primus et Secundus id est Navvi). От текста ще научите, че чудото при Червеното Море е било извършвано и преди от Мойсей, но в по-малки мащаби, а силата за него се е дължала на Всемогъщият Бог Усар-Иисус. В Египет вместо "скритото" (тайно) име "Ис-ус", се обявява официалното име "Ус-ари", като се четат йероглифните символи в техния обратен ред! Така, по подобие на юдейската традиция, където вместо "Йехова" се чете "Адонай", което значи "Господ", в Египет вместо "Ис-ус", се чете "Ус-ари", което значи "Всемогъщият Творец" или "Озирис" на гр., което пък някои по-късно превеждат "Много-окият", те. "Все-виждащият".“ Д-р Стефан Гайд, „Тракийското Писмо Декодирано III“, Институт по Трансцендентна Наука, София, 2007г.

            А Севт беше пълководец при фараона, и синът му беше осиновен в двора на фараона от фараоновата сестра, и името му беше Ра-Месес (1), сиреч „роден от Бог-Словото-Ре". И като беше посветен в тайните мистерии на жреците на Диона (2) на Тракия в Хелиополис, Той прие името Усар-Иисус-Аф (3), сиреч „Ръката на Всемогъщия Иисус (Усар-Иисус)" и беше силен в слово и в дело, и му се покоряваха видимите и невидимите.

            А Богът на бащите му беше е него още от деня на посвещението му в храма и неведнъж, още като младеж, беше смайвал двора на фараона с великите чудеса, извършени с Божествената Сила. Веднъж, когато царят на Хеми (Египет) – Ай (4)  беше изпаднал и безсъние и лоши мисли го смущаваха ден и нощ, придворните лечители помолиха младия адепт на Ра - Месес (Мойсей) за съвет и той се изправи пред фараона е думите: „За да освежи сърцето си и върне вкуса си към живота, нека царят заповяда на най-хубавия си кораб да го понесе по водите на езерото сред царските градини, а гребците да бъдат най-отбраните девойки от харема на царя.

            И нека царят се наслаждава на красотата на лилиите на езерото и на птиците летящи в простора над водите, и на чаровността на младите девойки, докато гребат с красивите си тела и пеят нежните си трогателни песни за подвизите на героите от старите времена. Така царят ще освежи сърцето си и ще поднови силата на живота си."

            Цар Ай одобри съвета на мъдрия жрец и заповяда да спуснат във водите на езерото кораб, облицован със сандалово дърво и гребла от абанос. И ми пратете двадесетте най-красиви млади девойки от двореца, чиито тела карат всеки мъж да потръпне, и нека бъдат облечени само с косите си и с чиста ленена мрежа, и нека да гребат и пеят за любовта на боговете."

            И докато момичетата гребяха усърдно по водите на езерото, цар Ай се любуваше облегнат на своя трон в прекрасния си кораб на чудната природа сред царските градини, на птиците и рибите, щъкащи покрай него, на уханните цветове на водните лилии и папирусови насаждения, на чудната мелодия на младите гласове, и най-вече на младите очарователни девойки, чиито прекрасни тела се изпъваха в ритъма на гребането и показваха прелестта на младостта, живота и любовта.

            И тъкмо когато погледът на царя се беше спрял върху най-прекрасната измежду тях и беше закопнял за любовта й, ето че протегнатата му към нея ръка, вместо да я погали, се закачи в тюркоазения амулет закичен в косите й, и го бутна по невнимание в дълбоките води на езерото.

            Девойката веднага нададе неописуем писък на отчаяние и се преви на кърмата в безутешен плач, защото беше повярвала, че в този амулет, получен при посвещението й в храма на Он, се съдържа древното слово на благословение за живота й, и сега благословението е безвъзвратно загубено.

            Цар Ай не знаеше що да стори. Струваше му се, че току що е бил само на миг от щастието, но ето че сега за него то изглеждаше отлетяло надалеч завинаги, защото не виждаше никакъв начин да поправи непохватната си постъпка, която му вменяваше вечна вина в очите на така желаната девойка, която сигурно вече го считаше не за свой благодетел, но за инструмент на злото.

            Тогава придворните го подсетиха за Ра-Месес отново и с едва проблясваща надежда царят го повика и му рече: О, братко, зла участ ме сполетя и не мога да поправя злото, което причиних на тази най-прекрасна лилия! Имам чувството, че съм откъснал и съм прекратил щастието в живота й. Ако можеш стори нещо да поправиш станалото, ще те поставя пръв след мене в царството."

            На тези думи, Ра-месес само се усмихна и с няколко думи и жеста на Древната реч, заповяда на водите на езерото, и ето, че те се разделиха към двата отсрещни бряга така, че дъното се показа сухо по средата, и веднага всички видяха тюркоазения амулет да блести на слънчевата светлина. Ра-месес слезе, вдигна амулета от пясъка и го сложи обратно и ръката на грейналата от радост девойка, която го притисна до сърцето си.

            Тогава могъщият жрец отново каза няколко думи на свещената реч и преди присъстващите да разберат какво става,  ето че водите се бяха върнали отново на мястото си, като по този начин покриваха отново езерото, и корабът продължи плаването си под звуците на омайните песни на гребците, облечени в бляскавата мрежа.

            А цар Ай беше толкова щастлив, че от този ден обяви Ра-месес (Мойсей) (5) за Везир в царството.

            Царят не подозираше нито за миг, че един ден същият този Ра-месес (Мойсей) ще раздели водите на морето, за да избави със Силата Божия робите на Египет от войските на фараона, а след това ще върне тези води така, че да погуби самия фараон и цялата му свита на дъното на същото това море.

            Защото разликата между днешното чудо и това, което щеше ди се случи в бъдещето, беше само в мащабите, а не в естеството ни сътвореното. А мащабите на Силата на Ра-месес (Мойсей) растяха от ден на ден, според както растеше и приятелството и благоволението му със Всемогъщият Бог Усар-Иисус.

            А останалите велики дела на Ра-месес (Мойсей) са описани в книгите (6)  на Ис-Ра-Ил (Израил) и по-сетните му дела бяха още по-велики от първите. Той постави Божия Завет сред племената на Ханаан и името му ще се помни като велико пред Бога довека.“  /„Книгата Нави, гл. 20-21“/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

БЕЛЕЖКИ:

(1) Ра-Мойсей, , или Рамзес, вероятно роден по времето на Аменхотеп 3, около 1350 г. пр.н.ера, тук идентифициран с личността на библейския Мойсей.

(2) Дион-Иисус = „Слънцедатния Иисус”, още Усар-Иисус, = „Всемогъщият Иисус”, погрешно на гръцки – „Озирис”

(3) Усар-Исаф, вероятно идентичен с Озарсиф, според хрониките на египетския историк Менетон – цит. „Флавиус Йосиф срещу Апион”, книга 1, гл. 26:250. Виж също „Хрониките на Мането” в сборника на „Тракийските послания”

(4) Ай, известен още като Итнетер , 18 династия, около 1325 – 1320 г. пр.н.ера

(5) Очевидно, целият този епизод става преди бягството на Мойсей от Египет, за което научаваме в книгата Изход, гл. 2:11-24, и преди неговото завръщане, за да се изправи пред Фараона и да го предизвика в името на Своя Бог, защитавайки поробените и онеправданите в Египет. Виж книгата Изход –гл. 5-14, а също хрониките на египетския историк Манетон – цит. „Флавиус Йосиф срещу Апион” , книга 1, гл. 26:250 или техния частичен български превод в книгата „Тракийските послания” – глава „Хрониките на Мането”

(6) В книгите на Израил – Тората (Петокнижието), чийто автор според традициите на юдеите е самият Мойсей


~:~:~   Тематични Раздели   ~:~:~

:: Древните Траки ::
::
Личностно Развитие ::
::
Родолюбие ::
::
 Истински Истории ::


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

::: Последвайте ни в клуба Родова Памет на facebook.com/groups/rodovapamet/ и на страницата на Блога на Мерин на facebook.com/meriniblog/, за да следите нашите анализи и коментари според разбирането ни за стойностните неща в животa. ::: 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Категория: Лични дневници
Прочетен: 1701 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 07.02.2017 20:44
Търсене

За този блог
Автор: merini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 542696
Постинги: 211
Коментари: 52
Гласове: 250