Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
~:~ Copyright, All Rights Reserved – Нищо от написаното в Блога на Школа Мерин не може да бъде възпроизвеждано, копирано и/ или съхранявано в база данни без изричното писмено съгласие на създателите на Школа за изследване на българската родова памет МЕРИН. ~:~
Автор: merini Категория: Лични дневници
Прочетен: 542837 Постинги: 211 Коментари: 52
Постинги в блога от 21.03.2017 г.
image

Българската духовност, необходима и днес, е плод на завръщането към Словото на предците ни

/от Красимир и Дияна Мерин/

 

~:~:~ Родолюбие ~:~:~


            „…Кой е онзи всенароден вик, който след пет века робство най-сетне бе чут от Бога ни като призив за покаяние от отстъпление и връщане в Светия Завет на предците ни? Българското Възраждане на самосъзнание и общност – започнало от средите на духовенството като най-ярка еманация на Българската духовност в лицето на Паисий с неговия призив за завръщане към нетленните Слава и Слово Богарско, които обитават в Обещаната Земя на предците ни… Венец на този Изход към духовна свобода е създаването (след дълга борба и мъченичество) на Българската Екзархия, която обединява българите, пръснати из земите под турска власт. Това обединение около народност, език и вяра е първото такова след пет века робство, признато дори от поробителя…“ ::: Акад. Цветан Гайдарски :::

            Всички известни български походи на Аспарух в Тракия са признати както от чуждестранните учени, така и от много византийски историци като завръщане на предците ни в земята на дедите си, а не като завоевателни походи. Защо този знаменателен факт все още не се признава открито от родната академична общност, ще оставим на заключението на всеки честен българин.

            Въпросът е, че тази историческа, културна и етнографска връзка между съвременните българи, древните траки и народа на Гетите, от който са Аспарих (Аспарух) и Куврат (Кубрат) („гет“ = „хет“ = прозвището дадено на този конен народ поради думата, която се е използвала за пръхтенето на конете – виж подробности в сборника „Тракийските Хроники“ и в книгите на Д-р Стефан Гайд „Тракийското Писмо Декодирано“) е причината за толкова много „прилики“ между обичаите и вярванията на траките и на старите българи от периода на османското владичество, когато вярата и специфичния начин на практикуване на ритуалите са помогнали българската нация да оцелее.

            Това също не се признава открито и малко българи се замислят, че нямаше да има нито Златен Век на българската книжнина през X век, нито оцеляване на българската нация след културния геноцид по време на византийското робство, нито народностно самосъзнание при жестоката битка за оцеляване през петвековното турско робство.

            Бившата политическа номенклатура през периода на социалистическо общество у нас обаче по всякакви начини се опитваше да омаловажи факта, че богарският народ като народ на Словото, „притеглял“ народи към себе си заради силата си (които са били наречени „словени“, заради това че са приели Словото – Езика на богарите), е оцелявал и се е развивал до самосъзнание дори за революционна борба единствено благодарение на този Език.

        Вижте например какви недомислици четяха едно време децата, за да бъдат от малки подготвени за неверието на възрастните
към Словото в социалистическото общество:

       
„Бачо Киро гледаше децата с уголемени възторжени очи, в които гореше дух за борба, дух за свобода. Когато се успокоиха, той седна като библейски пророк върху отърколения напечен камък, а наоколо му, по стоплената пролетна земя, насядаха учениците и почнаха урока по история...
        – Деца, за какво имате днеска?
        – За... дето България е разцъфтяла... Дето книжнината е разцъфтяла при българския цар Симеон.
        – Не, не, бачовото! Не искам! – меко и скръбно се изсмя Бачо Киро. – Не може България да се разцъфти, преди да се освободи...
“ ::: из „Урок по история“, Илия Волен

        Да, но детето говори за Слово и книжовност, които са началото на всяка свобода и истина. Затова и
Георги Сава Раковски, основоположникът на организираната национално-революционна борба, е считал за необходимо да се разкрие, че сме най-старите жители в Европа именно поради нуждата българите да се върнат към корените на вярата си. Затова и въпросът за независимата българска екзархия е бил ключов и българските революционери са постигнали победа първо в него, за да се разпали и пламъкът на освободителната борба:

            Вероизповедният въпрос е днес за нас най-голямото дело, което трябва да занимава всекиго българина. Борбата пак започва, борба, която ще реши победата, борба, от която зависи смъртта или животът на българската народност!... Щем доказа необратимо, защо ние сме първите и най-старите жители в Европа.“

            Как днес политици и „патриоти“ очакват българския народ да подобри положението си без връщане към „християнската“ вяра на предците ни, спазвана още от древните траки чрез Първия известен завет между Бога и хората, даден от Първосвещеника Орфей?

            ::: „Ние може много да говорим за свещената земя, в която живеем, но тя е свещена само ако в нея обитава Светият. А ние не може да бъдем велики и свети, ако не сме посветили земята си на Оня Бог, Който обитава от край време в нея… Защото предците ни са възприемали Христос не като някакъв юдейски учител от преди 2000 години, а са говорили за Бога-Слово, призоваването Му и Богоявлението Му.  

            Говорим за нашата древна вяра, която е толкова първична, колкото ние сме първични. Всички ние говорим, мислим, чувстваме, преживяваме, имаме образи, имаме сетива – всичко това е Словото Божие. Така са го разбирали траките. Много преди Въплъщението Христово“ ::: Акад. Цветан Гайдарски :::

         И така, няма Българска духовност, без завръщането към Словото на предците ни. Слово, което води към древните корени на българската вяра и към Източника на всяко Добро и Благо за българите от древността до днес.

~:~:~   Тематични Раздели   ~:~:~

:: Апология на Християнството ::

:: Древните Траки ::
::
Личностно Развитие ::
::
Родолюбие ::
::
 Истински Истории ::

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
::: Ако ни последвате в клуба Родова Памет на facebook.com/groups/rodovapamet/ и на страницата на Блога на Мерин на facebook.com/meriniblog/, ще можете да следите нашите анализи и коментари според разбирането ни за стойностните неща в животa ::: 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Категория: Лични дневници
Прочетен: 1153 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 21.03.2017 21:41
Търсене

За този блог
Автор: merini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 542837
Постинги: 211
Коментари: 52
Гласове: 250