Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
~:~ Copyright, All Rights Reserved – Нищо от написаното в Блога на Школа Мерин не може да бъде възпроизвеждано, копирано и/ или съхранявано в база данни без изричното писмено съгласие на създателите на Школа за изследване на българската родова памет МЕРИН. ~:~
Автор: merini Категория: Лични дневници
Прочетен: 542971 Постинги: 211 Коментари: 52
Постинги в блога от Юли, 2019 г.
image

Водещият немски учен по история на медицината Лудвиг Еделщайн предполага, че Хипократовата клетва всъщност е написана от питагорейците, а не от Хипократ. Никой не може да предложи разумно обяснение на подобен факт, тъй като съвременната наука няма доказателство, че е съществувало училище по питагорейска медицина. Досега! До декодирането на тракийската писменост и появата на Метода Гайд в науката за разчитане и тълкуване на древни текстове!

Началото на хипократовата клетва е всъщност обет за вярност към духовно учение, чрез разпространената в древността почит на връзката между живота и духовността; между учител и неговите последователи. Какви са основанията за подобна теза?

Нека разгледаме част от началото и края на така наречената Хипократова клетва:

„... На учителя, който ме е учил ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно, и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги обуча без пари и без никакви задължения в бъдеще... Ще им давам обширни обяснения, ще им развивам доктрината като на свои деца, както на тях, така и на учениците си, които са записани при мен и са положили клетва... Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут во веки веков, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава. Заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна...."

image

От текста става ясно, че клетвата е обвързване със следването на конкретно духовно учение, което се предава от учител (духовен баща) на ученици (духовни синове); при предателство към духовните принципи, клетвата обрича отстъпника от толкова възвишеното посвещение на нещастие (и дори болест, и смърт) в житейския живот.

Тази теза не е само спекулация, а има сериозна обосновка в изследванията на изтъкнатия български учен акад. Цветан Гайд за античността. Оказва се, че освен очевидната връзка в класическата версия на Хипократовата клетва с духовно обучение в духовна школа, тезата на Лудвиг Еделщайн, че Хипократовата клетва е написана от питагорейците може да бъде потвърдена.

В мащабното проучване „Тракийския орфизъм за напреднали“ от акад. Цветан Гайд – съавтор със своя брат д-р Стефан Гайд на многотомното изследване „Тракийското писмо декодирано“ – четем следното: След разцвета и залеза на Тракийската хегемония, най-виден представител на орфическото учение през античността е тракиецът Питагор. Докато автентичният тракийски орфизъм е първоначално практикуван само сред тракийските посветени в свещените територии на Тракия и по местата на нейната диаспора, като чисто родово богопоклонение, свързано преди всичко с тракийския етнос и обожанието на Бога на праотците, то питагорейската школа за пръв път "глобализира" истинното познание всред елита на народите, подобно както no-късно Живият Път на учението за въплътения Логос се разпространява по целия древен свят чрез Историческото Християнство.

Орфическата школа на Питагор е приемник на тракийското най-древно учение за свещените начала и сили, но по свой начин интерпретира познанието за света и неговите елементи, като взима предвид изменението на променливите човешка природа и общество, като за пръв път разграничава и разгръща различните направления и приложения в духовното изкуство на Живота, поставяйки началата на Музикалната теория за свещения Звук, практикуван от дълбока древност от орфическите лечители и мъдреци, както и началата на Математиката - Майка на всички науки. Питагор, родом тракиец и поклонник на Дионис (Дион-Исус1) - Бога на Възкресението, е посветен в тайните на пиктографската писменост, която той изучава в Тракия и Египет, онази писменост, която е универсалното вселенско писмо на елита от първичната цивилизация...

Знаем от свидетелството на Св. Климент Александрийски, че тракиецът Питагор е бил за съвременниците си олицетворение на „истинния орфик“. Питагорейството е един от важните клонове на късния Орфизъм и е прототип на т.нар. Орфическа Наука, т.е. "Истинна Наука" или "Наука за Истината"....

Неслучайно за орфика вселената, подобно на човека, има "пулс" и "Божествено Сърце", което дава Живот на всичко и всички. Благотворното въздействие на музиката върху различните органни и елементи на човека, е добре известно на тракийските лечители. Орфиците считат, че определени честоти и вибрации ни влияят благотворно, като резонират в нашите вътрешни пространства и кухини, като хармонизират техните трептения с вселенските енергии.“

image

В заключение ще споменем, че в своя единствен по рода си научен труд от 2007 година („Тракийският орфизъм за напреднали“), акад. Цветан Гайд  привежда и редица данни за известни лечители сред тракийските орфическите християни, на които са посвещавани празници в Римската империя в знак на благодарност за божествените изцеления, в това число и в императорския дом.

Категория: Лични дневници
Прочетен: 1013 Коментари: 0 Гласове: 6
Последна промяна: 18.07.2019 10:59
image

Един древна мъдрост гласи: „Не прави това, което не искаш да правят на теб“. Състоянието на всеки човек, затънал в ежедневието, е да наранява... Наранява, защото е наранен; мрази, защото е мразен; обижда, защото е обиден; неспособен да сътвори истинско добро, защото не вижда добро... Не винаги е било така обаче... Има древна божествена наука на сътворение и промяна, която е приложима и в днешния забързан свят. За да знаят днешните потомци на нашите предци силата и знанието как „да не правят онова, което не искат да правят на тях“... как да не бъдат наранени, обидени, мразещи, слепи за доброто...

Нова среща с академик Цветан Гайд – директор на Института по Т-наука на 18.07.2019 г. /четвъртък/ в гр. Бургас, Културен център Морско казино Георги Баев, от 18:30 часа.

Срещата е организирана от:
~ Фондация Гайд ~ https://www.facebook.com/fondaciaguide/
~ Institute of Transcendent Science ~ https://www.facebook.com/InstituteTscience/

Древните технологии и Познание на предците в Тракийските Хроники
https://www.facebook.com/events/467682207341730/

image

Ще има възможност за въпроси, мнения и дебат по трудовете на Института по Т-наука, поместени в книгите на д-р Стефан Гайд и академик Цветан Гайд от поредицата „Тракийското Писмо Декодирано”.

image

Категория: Лични дневници
Прочетен: 7923 Коментари: 1 Гласове: 2
Последна промяна: 09.07.2019 09:37
image

Няма полза от напъни за самодисциплина, мотивация или контрол на ума. „Чий ученик си?“ и „Верен ли си да практикуваш учението, което ти е предадено?“ са най-важните въпроси, от които зависят изборите, които правиш. А те определят качеството на твоя живот.

Дисциплината се основава на ученичеството – от лат. disciplina (инструктиране, знание, преподаване, учене)... Думата произлиза от discipulus (ученик, последовател) и disco (уча). В миналото е било чест да бъдеш приет за нечий ученик. Последователите (ученици) на някой мъдрец са били на толкова голяма почит, колкото и самият учител. А хора, предали школата и учителя си, са били презирани.

Недисциплинираните хора са оплетени в коварството на временните чувства, завладели ги в една или друга ситуация. Те са неспособни да разбират духовността и не могат да следват заръки. От такова състояние измъкване няма – неслучайно специалистите твърдят, че дисциплината е поведение, което е за цял живот, успешно работещ инструмент в различни ситуации.

В основата на дисциплината винаги е постоянството на духовните търсения. Затова и всички древни школи са прочути както със заръките към своите ученици, така и с неразбираемата за днешния човек строгост на житейските нрави. В древността е нямало съмнение в това, че ако не си добър ученик, със сигурност ще изпаднеш до ленност на ума, мързел и непостоянство дори за ежедневни задачи... И не след дълго ще попаднеш в плен на безброй вредни навици...

А това е може би най-краткото описание на пътя до пълната липса на така желаната трансформираща и мотивираща дисциплина в живота.


Категория: Лични дневници
Прочетен: 8088 Коментари: 0 Гласове: 3
image

Как да различаваме грешните от успешните си стъпки и да разпознаваме невидимото водителство в пътя? Фондация Гайд продължава дискусията относно силите осъществяващи Новото Възраждане. Онлайн срещата ще се проведе на живо във фейсбук страницата на Фондация Гайд (https://www.facebook.com/fondaciaguide) на 4-ти юли 2019 г. от 20:30 часа.

~ „Свободата е Господство“ - на 04.07.2019г. (четвъртък) онлайн ~
https://www.facebook.com/fondaciaguide/posts/2067948756647669

~ из „Тракийските Хроники“, „Хрониките на Хаброзалмокс“:
„...Тези двадесет Орфееви заповеди са наречени с право Заповедите на Свободата, защото те освобождават всеки човек, който ги съблюдава:

image

1 „Слушай, Тракиецо, нашият Бог е Един, нашият Бог е Всемогъщ, нашият Бог е Дионът – Иисус218, само Той е Бог на Правдата и на Истината. Той е наш небесен Отец, Той е наша небесна Майка, Той е наш небесен Брат219.

2 Да благославяш винаги и на всяко място Бога на Правдата и на Истината, и да търсиш Лицето Му, да Му благодариш за живота, който ти е дал даром е Любов, и че дава е Милост Слънцето си да изгрява над добрите, и над злите всеки ден!

3 Да съблюдаваш и изпълняваш през всичките дни на живота си Правдата и Истината, и да не престъпваш законите на Любовта и Милостта.

4 Да не посягаш да нараняваш без вина нито човек, нито животно.

5 Да не вършиш никакво престъпление, нито да се сближаваш със злото, нито е престъпник.

6 Да вършиш всеки ден правда и истина, и да работиш всеки ден повече, отколкото се изисква от тебе.

7 Дa не ставаш причина да се хвърля от някого укор срещу Бога, нито срещу царя-арих220.

8 Да не ставаш причина никому нито за страдание, нито за болка, нито за плач, нито за бедност, нито зло да бъде сторено някому от господаря му.

9 Да не убиваш, нито да даваш заповед да бъде убит някой, без да бъде доказана вина, достойна за смъртта му.

10 Да не онеправдаваш никого, да не извършиш мерзост пред Бога, нито да откраднеш от приносите в храмовете му. Да не изискваш повече от дължимото, нито да отнемаш от всички дъл­жими приноси.

11 Да не блудствуваш и да не прелюбодействаш221, нито да оскверняваш тялото си.

12 Да не крадеш от градините, нито да тъпчеш полетата.

13 Да не променяш точността на кантара, нито да отнемаш от теглото на везните, или пък да прибавяш към него.

14Да не отнемаш млякото от устата на сукалчето, нито хляба от сиромаха.

15 Да не прогонваш добитъка от пасищата, нито да ловиш риба с примамка от плътта й.

16 Да не спираш водата, като запушваш извора й, нито да пов­реждаш или мърсиш цистерните (резервоарите, тръбите или во­дохранилищата), в които тече.

17 Да не загасваш светилника или огъня на никого.

18 Да не пренебрегваш сезоните, светите празници и шествия, нито полагащите се в тях приноси, и да не отлъчваш настрана от тях добитъка, определен за жертвоприношение Богу. Да не нару­шаваш Богу- служебните церемонии, шествията и празниците на Бога, но да участвуваш с праведно сърце във всички тях, според всичките си възможности.

image

 

19 Да не лъжеш, нито да клюкарстваш за повреда на някого.

20 Да се пазиш чист от всеки грях и да търсиш Божието опроще­ние и очистение, относно всичките си минали грехове и наруше­ния, и Бог ще погледне милостиво на теб, и ще те избави в ден на напаст, и ще те послуша, и ще ти помогне, щом призовеш Името Му с разкаяние и правда...“

 

Категория: Лични дневници
Прочетен: 653 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 01.07.2019 17:01
Търсене

За този блог
Автор: merini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 542971
Постинги: 211
Коментари: 52
Гласове: 250