Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2016 01:05 - Истинската история за пръчките на хан Кубрат - част 2
Автор: merini Категория: Лични дневници   
Прочетен: 657 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 05.02.2017 23:20


image
 

Истинската история за пръчките на хан Кубрат - част 2

з сборникаТракийските Хроники“, „Книгата Арих, гл. 16:1 – 20:13“/

 | Част 1 | Част 3 | Част 4 | Част 5 |

~:~:~ Истински Истории ~:~:~


Но годините на радостта на Хона (9) не траяха дълго, а отлетяха с младостта му, защото не минаха и две десетилетия и дойдоха зли новини, и от изток и от запад – за нападения над народа богарски, и ето, че всички потомци на Арихите бяха пръснати с племената богарски по света и молеха него – хон Кувреда за помощ и подкрепа срещу нови и стари врагове, като казваха: „Повелителю и Наставниче наш, прати ни Арихи, които да ни поведат отново към победи, както Алариха и Теодариха, защото поради междуособните войни сред нас, се загуби чинът им и знанието на светите им тайнства, и затова враговете ни са взели надмощие над нас. А ето, че ти си вожд и учител над всички „онези, които са свещеници-царе” (10) и на племената „раждащи царе” (11), и на „другите тракийски царе” (12) и сред твоите благородници е съхранен чинът на великите Арихи и на Редите, и на Мерите. Прати ни, молим те, избавители срещу имперския гнет и срещу народите, които забравиха добрините, сторени им от бащите ни, и ни угнетяват отвред.“

Това като узна, великият хон Кувред раздра царските си одежди и беше в пост и жалеене пред Господа седем дни и седем нощи. И като плака неутешимо пред Христа Бога нашего за състоянието на народа ни, защото не е срамно и за царете да плачат смирено пред Бога, ето че в деветият час на седмия ден, пред него застана сам Господ Иисус – вечният Дион на Тракия и му рече:

          „Недей плака поради беззаконието на людете си, което доведе до сегашното им страдание и поробление, защото ти нямаш вина, понеже не си водил братоубийствени войни и не си наговарял брат-Арих против брат-Арих, но си спазвал всичките ми повеления от дните на младостта си. Не бой се, прочее, но се облечи и измий, и помажи лицето си, за да изгрее слънцето над народа ти, защото Аз чух молбата ти и ще благословя всичките люде чрез светлината на моя Свет Дух в потомството ти, за да те благославят всички богари – теб и рода ти, докато свят светува, и да прославят името Ми с вечната мисия, която съм им предопределил за благото на всички племена и народи. Мир на теб!”

И като се поклони пред Небесния Цар на царете и Господ над господарите, хон Кувред се укрепи духом и седна уверено на трона си, и царуваше до края на дните си, подкрепен от Господа с голяма сила, мъдрост и мощ, така щото името му се превърна в знамение и пример за подражание между всички владетели на съседни държави разгърна според Божията промисъл и наставление голяма държавническа дейност, така че укрепи силно своята държава, закони и войска, като се готвеше да помогне със сила и мощ на всичките потомци на беси-гетите, истро-гетите и другите-траки от рода богарски по света.

А синовете си обучаваше, всички до един, за сана на Арихите, та да станат вождове на народа ни от изтока до запада, според Повелението Господно и заръката Христова. И като стана на преклонна възраст, като считаше, че е изпълнил Божествената Повеля и е наближило времето му да се прибере при бащите си, великият хон Кувред повика с пратеници синовете си и като ги събра всичките, постави Завет между тях и Бога, да отговарят за всичките богари по целия свят и да опазят светлия сан на Арихите, Редите и Мерите, докле дойде Господ в последния ден.

РЕЧНИК към Част 2

(9)  на богарски тракийски се произнася „хон” („хан”) и означава буквално „главен жрец” („командващ жрец”)

(10) уон-гонт-урите

(11) утаг-урите

(12) ко-тракг-ури

| Част 1 | Част 3 | Част 4 | Част 5 |



~:~:~   Тематични Раздели   ~:~:~

:: Древните Траки ::
::
Личностно Развитие ::
::
Родолюбие ::
::
 Истински Истории ::

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

::: Последвайте ни в клуба Родова Памет на facebook.com/groups/rodovapamet/ и на страницата на Блога на Мерин на facebook.com/meriniblog/, за да следите нашите анализи и коментари според разбирането ни за стойностните неща в животa. ::: 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: merini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 542789
Постинги: 211
Коментари: 52
Гласове: 250