Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2017 20:09 - Притча за любовта
Автор: merini Категория: Лични дневници   
Прочетен: 791 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 07.02.2017 20:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image  

Притча за любовта

/от Красимир и Дияна Мерин/

~:~:~ Истински Истории ~:~:~

 

        На деня принадлежат заблудата и грешката, на времето – успехът и сполуката.” (Гьоте)

        Небесният Език е сърцевината на нашата Вяра. Той е Небесният език, чрез който Бог общува с нас. Древната Реч е нашият роден Език. Той е Небесният Език, чрез който разговаряме с нашия Баща. Ние не следваме мъртви обреди, а живеем Мистериите на този първи език на Любовта. Той ни освещава, за да гледаме без вина дори когато другите извръщат глава. Ние говорим на Древната Реч, за да възлюбим Бога и ближния докрай…(песен по текстове от сборника „Тракийските Послания“)
 

        Един селянин тръгнал за нивата си. Когато пристигнал, видял, че неговият съсед бил вече там и работел на своята нива. Селянинът се славел като добър и работлив стопанин и колкото повече виждал одобрението и благоразположението на своите съселяни за трудолюбието си, толкова по-добре се чувствал. Тази сутрин обаче бил малко изморен и в немощта си неволно допуснал следната мисъл; „Гледай го как се е разработил моя съсед… Току-виж днес успее да прекопае преди мене нивата си…

         Селянинът се заловил за работа. Скоро настигнал съседа си и след това и двамата продължили да работят рамо до рамо, без единият или другият да изостават.

         Немощта на селянина обаче започнала да тормози ума му. Сякаш това да приключи работа преди съседа си било на-важното нещо за него в този момент. Не след дълго изтощението станало толкова силно, че решил да се прибере и да довърши на другия ден. Той оставил нещата си насред нивата и тръгнал да се прибира, като подвикнал на съседа си, че се прибира да си почине и ще изпрати сина си да му прибере нещата.

         Не след дълго мотиката на съседа му се счупила и той взел тази на селянина като си мислел: „Довечера ще му дам резервната си мотика, за да си довърши работата, ако тази се захаби, а после ще я наточа и ще му я върна“.

         Надвечер, когато приключил, той тръгнал към дома. По пътя срещнал селянина, който си бил отпочинал и бързал да довърши работата си преди да е мръкнало, тъй като чувството, че ще се изложи задето се е отказал го горяло отвътре. Когато селянинът разбрал какво е направил съседът му, той му се развикал и започнал да ръкомаха с ръце. „Ти винаги си бил такъв. Никога не питаш за нищо. Съседи сме, а ти искаш да се покажеш по-добър стопанин от мен. Не помисли ли за мен, че може да ме изложиш по този начин…

         В този момент недалеко от тях минавали техни съселяни и учудено гледали двамата мъже, които стоели един до друг, но единият викал толкова силно, сякаш са на стотици метри и не се чуват. Когато приближили, селянинът бил млъкнал, гледал с изпотено лице и нищо не продумвал.

         „Какво става? Защо викаше толкова силно?“, попитали го те.

         „Ами, съседът ми ме обиди и му се разкрещях, защото не можах да изтърпя отношението му, което не съм заслужил“, рекъл той.

         „Така ли е?“, попитали съселяните човека.

         „Да“, проговорил съседът. „Той е прав. Аз го обидих, защото сме съседи, а сме били винаги толкова далеч един от друг, че за всяко нещо, което правим трябва да си викаме, за да се чуем. Явно езикът, на който си говорим, не е достатъчно изящен, за да преодолее разстоянията между нас.



~:~:~   Тематични Раздели   ~:~:~

:: Древните Траки ::
::
Личностно Развитие ::
::
Родолюбие ::
::
 Истински Истории ::

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

::: Последвайте ни в клуба Родова Памет на facebook.com/groups/rodovapamet/ и на страницата на Блога на Мерин на facebook.com/meriniblog/, за да следите нашите анализи и коментари според разбирането ни за стойностните неща в животa. ::: 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: merini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 542925
Постинги: 211
Коментари: 52
Гласове: 250