Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2020 00:14 - Как протестните "възрожденци" се отдалечават от визията на Левски?
Автор: merini Категория: Лични дневници   
Прочетен: 585 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 28.08.2020 01:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

image


Фондация Гайд с дискусия и анализ на тема “След края на протестите - победители и губещи”.

Протестните "възрожденци" и истинската визия на Левски Днес протестите се представят като новото „събуждане“ на българското общество, но може ли бунт на тълпа да изгради работещи държавни механизми? Всеки протест в една демократична държава има потенциална градивна енергия, за която обаче са нужни дългосрочни планове и стратегически подход. Гражданското недоволство, сравнявано с възрожденските процеси преди Освобождението, е умело използвано от политически и обществени фигури за насаждане на грешна представа у българите - на вечна жертва на управлението, което определят като диктатура. За това говори и изявлението на президента Румен Радев по повод 143 години от Шипченската епопея, в което той за пореден път използва български празник, за да поиска оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев и заклейми управлението на Борисов като дискредитирано. Превъплътен в ролята на „освободител“, той сравни несломимия борбен дух на борците за освобождение с протестиращите, „които днес се борят за свободна и справедлива България“.

Подобни радикални изказвания успешно активират чувствителността на българите към историческите събития от близкото и далечното минало с цел извличане на политически дивиденти. Нещо далечно от идеите на Левски и Раковски. Така възрожденският дух се подменя от духа на тълпата, който разединява нацията все по-остро.

Можем ли да постигнем Святата република, за която бленува Апостола на Свободата и какъв е пътят към този държавнически модел?
#БогариМедия #ФондацияГайд #протест

Следете в социалните мрежи:
➡️ INSTAGRAM:
https://www.instagram.com/bogarimedia
➡️ FACEBOOK:
https://www.facebook.com/bogari.bg/
➡️ TWITTER:
https://twitter.com/BogariTv

Гледайте видеото от линка в статията най-долу!





Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: merini
Категория: Лични дневници
Прочетен: 542706
Постинги: 211
Коментари: 52
Гласове: 250